Nieuws

Wat een kleine school anders doet om te kunnen blijven bestaan

Bron:De Gelderlander Geplaatst:19 april 2018

Kleine scholen sluiten, is nu niet aan de orde. Maar er moet wel, gelet op het dalend leerlingenaantal, 'anders' gewerkt worden. In Wilbertoord bijvoorbeeld doen ze dat sinds dit schooljaar.

Want een school open houden, kan alleen als dat financieel haalbaar is, de kwaliteit van onderwijs goed is en van 'toegevoegde waarde' is. 

Dat zegt Lowi van der Mark, bestuurder van Peelraam. Deze scholenkoepel telt scholen in de gemeenten Mill en Sint Anthonis, en in Rijkevoort. Alarmerende cijfers over bevolkingskrimp in de gemeente Mill waren vorig jaar reden voor extra onderzoek naar of, en zo ja hoe dan, kleine scholen als in Wilbertoord en in Sint Hubert voorlopig hun deuren open kunnen houden.

Telden de scholen in Mill en Sint Anthonis in oktober nog 1.548 leerlingen, in 2021 zijn er hier naar verwachting nog 1.402 van over. Een daling van bijna 10 procent. Alleen Mill is al 'goed' voor 14 procent. Ook de school in Wilbertoord kampt met een dalend leerlingenaantal. De Klimop telt nu tachtig leerlingen. Dat waren er jaren geleden nog 150.

Anders werken

Vanwege die terugloop is de school 'anders' gaan werken. Om te overleven. Directeur van De Klimop Jeanette Deenen: 'Wij zien dit als een prachtige kans het anders te doen. We zijn ook in Vortum gaan kijken waar ze al langer zo werken.' In onderwijsjargon heet dat in 'units' werken; groepen 1 tot en met 4 vormen vanaf dit schooljaar zo'n cluster, evenals 5 tot en met 8.

'Zo kunnen we kwaliteit van onderwijs blijven bieden. Want dat wordt steeds lastiger als je voor groep 5 nog maar zes leerlingen hebt. Onze leerlingen moeten nu wel zelfstandiger werken en leren meer eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat waren juist vaardigheden waaraan het wat ontbrak.’

Lees verder op de website van de Gelderlander